Going Chemical-Free

By Tuesday, June 24, 2014 ,

Cred cu tarie ca avem o singura viata pe Pamant si trebuie sa o traim cat mai frumos si....cat mai mult.
Azi vorbim despre chimicale si va spun oficial ce schimbari am facut pe segmentul cosmetice si ce rezultate am avut pana acum.

Discutia asta vine din simplul fapt ca am constientizat prea multa vreme niste lucruri si nu am facut nimic in privinta lor. Mai pot adauga aici si experienta mea cu produsele naturale, care de-a lungul timpului s-a dovedit a fi mai mult decat extraordinara. V-am vorbit despre uleiul de cocos si cum il folosesc, v-am vorbit despre apa de trandafiri si azi va voi vorbi despre mult mai multe lucruri.

Eu una de vreo doua saptamani am luat o decizie: sa reduc cat pot utilizarea produselor cosmetice din comert si sa caut alternative eficiente in randul produselor naturale. Stiu ca-i o poveste lunga cu multe intorsaturi, dar mie cand mi se pune pata pe ceva...imi duc ideile la capat. Asa ca am stat eu frumos si m-am gandit, si-am tot cautat pe internet, si-am citit reviews, pareri si cate si mai cate despre ce inseamna natural, bio, fara chimicale.



Ajunsi in acest punct, putem trage cu usurinta o linie. Am stat si am analizat ce produse foloseam zilnic sau aproape zilnic si numarul lor depaseste cu mult cifra pe care as fi putut-o doar estima. Toate pline de chimicale, toate pline de ingrediente care o sa imi faca rau sau deja imi fac fara sa stiu.

Mai jos puteti gasi o lista a ingredientelor pe care sa le evitati, pentru ca nu sunt deloc bune:


  • Parfumul sintetic - sursa principala a iritatiilor si a alergiilor
  • PEG - un ingredient care poate contine compusi periculosi pentru sanatate precum 1,4 Dioxan  (cunoscut cancerigen interzis in mai multe tari)
  • Sulfati - SLS, Sodium Laureth (Lauryl) Sulfate
  • Siliconi - tot ce se termina in –zane, -xane, -cone, or –conol)
  • Celebrii parabeni (pot produce infertilitate si cancer la sani!)
  • Ftalatii 
  • Uleiurile minerale
  • Alcoolul in produsele pentru par
  • Nano-particulele in produsele de machiaj
  • Formaldehida - prezenta in lacuri de unghii, deodorante si sampoane
  • Petrol - se gaseste sub forma de petrolatum, fiind folosit ca emolient in formularea balsamurilor, a cremelor etc
  • Glicol Propilena - propylene glycol
  • Coloranti Sintetici
  • Methyllisothiazolinone - sau MIT, se regaseste in produsele de protectie solara, in cele de ingrijire a parului si corpului
  • DEA/ TEA 

Eu am ramas pur si simplu socata sa gasesesc foarte multe din aceste ingrediente in produsele mele preferate, motiv pentru care am luat decizia "chemical-free" de acum inainte. Am citit foarte multe bloguri si am admirat abilitatea anumitor persoane de a-si crea propriile retete de ingrijire, retete care dupa ce vedeam eu pe acele bloguri chiar dadeau rezultate. Stiu ca toate iubim frumusetea, cosmeticele care ne fac sa ne simtim si sa aratam bine si chiar se pot gasi alternative, se pot gasi produse care sa fie benefice acum si pe termen lung.
Intr-o era in care tehnologia e atat de avansata, cred ca ne putem permite sa ne intoarcem putin la "radacinile" naturale si sa ne bucuram pur si simplu de cum suntem.

 Iata cateva din produsele pe care le-am inlocuit/introdus in rutina mea:

Lotiunea tonica am inlocuit-o de aproape un an de zile cu apa de trandafiri
Serul meu favorit pentru ten este pe baza de vitamina C pulbere, de la Mayam + apa
♥ Ca masca de par folosesc uleiul de cocos 
♥ Ca sampon folosesc apa + bicarbonat, iar balsamul meu favorit e format din apa + otet de mere; pentru par mai folosesc si samponul solid natural
♥  Nu imi mai vopsesc parul cu vopsea din comert; de fapt, intentia mea e de a nu-l mai vopsi deloc
Sapunurile naturale au devenit prietenele mele, atat pentru ten cat si pentru corp; 
Demachiantul meu favorit e uleiul de migdale dulci
♥ Pentru buze folosesc de cateva luni unguentul de galbenele care imi place foarte mult

Cam astea ar fi masurile pe care le-am luat momentan pentru reducerea chimicalelor, exista si cateva produse la care momentan nu am gasit alternative, insa sunt in cautarea lor. Sunt pornita sa gasesc cele mai bune alternative acestor produse pline de chimicale, pentru ca rezultate mele de pana acum sunt exceptionale! Parul, tenul, pielea se simte mult mai bine cu aceste produse naturale. 
Am doua saptamani de cand am renuntat la sampon si nici nu ma bate gandul sa ma intorc la el. Am ezitat foarte multa vreme sa incerc aceasta metoda de curatare a parului cu bicarbonat de frica sa nu fac mai rau decat e deja. Pentru ten nici nu mai am nevoie de machiaj.  Folosesc un strop de anticearcan si un puf de blush, iar pe viitor le voi inlocui si pe ele cu produsele potrivite. E o decizie pe care mi-o asum si pe care fiecare din voi o puteti lua. Rezultatele va vor lasa masca si pe voi. Pe cuvant de cercetas.

Despre ce produse folosesc mai exact, intr-o postare viitoare. Toate sunt accesibile, toate sunt naturale si fantastice.


Daca si pe voi va tenteaza sa alegeti optiunea "chemical-free" sau pur si simplu vreti sa reduceti utilizarea lor pe propria voastra piele, eu va incurajez sa o faceti! Ani de zile ma gandeam ca produsele pe care le folosesc imi fac bine si ca asta e scopul crearii lor, iar cu timpul am vazut ca nu e asa deloc! 
Nu ma pricep inca la crearea de retete homemade de creme si alte bunatati, insa voi invata cu timpul mai ales ca am facut deja primul pas spre o viata mai sanatoasa.

Eu pot sa o fac, tu? Care e raspunsul tau?


Write me an e-mail!
blogulcudetoate@yahoo.ro

Find me on
Facebook || Twitter || Pinterest  || Tumblr || Instagram

You Might Also Like

10 comentarii

  1. Îmi cer scuze, dar prezentaţi informaţii false şi nu cunoaşteţi rolul ingredientelor cosmetice, aşa că îmi permit să aduc câteva corecţii pentru că majoritatea informaţiilor sunt false şi alarmiste în mod eronat:


    Parfumul sintetic - sursa principala a iritatiilor si a alergiilor-------------------- da , acelasi lucru se poate spune si despre parfumurile naturale. sunt FIX aceleasi molecule responsabile cu iritatia, cu greutate moleculara mică, capabile să pătrunda mai departe de stratum corneum şi să nască o alergie. Indiferent de sursă, parfumul este considerat un iritant. urmăriţi pe etichetele produselor bio astericsul urmat de cuvinte cheie cu sufixul -ol: menthol, camphor, eugenol, linalool etc. - toţi sunt compuşi naturali şi alergeni cunoscuţi.


    PEG - un ingredient care poate contine compusi periculosi pentru sanatate precum 1,4 Dioxan (cunoscut cancerigen interzis in mai multe tari) --------- informaţia este depaşită. Acum MULŢI ani exista problema aceasta, producătorii au schimbat şi îmbunătăţit metoda de obţinere a poliethylene glycols aşa încât 1,4 dioxane nu mai este prezent în majoritatea cazurilor. Legislaţia prevede ca standard pretenţa maxim 8-12 ppm . Adică EXTREM de puţin. Nici un producător nu va riscă să îţi piardă licenţa producând după vechile metode, iar orice producător are la dispoziţie fişele tehnice şi poate face măsurători de laborator ca să fie sigur că respectă legislaţia

    *** ppm inseamna parts per million

    Sulfati - SLS, Sodium Laureth (Lauryl) Sulfate ------------- orice detergent folosit singur este iritant. ei se folosesc in combinaţii pentru ca există detergenţi care potenţează fie puterea de curăţare, fie cea de spumare, fie îmblânzesc acţiunea detergenţilor consideraţi iritanţi, harsh. Sodium LAURETH sulfate este un detergent BLÂND. LAURETH si LAURYL sunt doua cuvinte diferite şi indică maniera diferită de a produce ingredientul (lauryl - din acidul lauric, prezent şi în uleiul de cocos, şi responsabil cu spumarea şi curăţarea oferită de saponifierea uleiului de cocos, laureth - din acid gras "ethoxilated" - Ethoxylation is the process by which ethylene oxide is added to a fatty acid alcohol to create detergent properties in a surfactant). Metoda diferă, rezultatul diferă chimic şi proprietăţile sunt diferite.


    Siliconi - tot ce se termina in –zane, -xane, -cone, or –conol) ------------- nu înÅ£eleg din articol care e problema cu ei, dar sunt foarte naturali (prelucrarea siliciului, găsit ÅŸi în nisip), unii protejează pielea de deshidratare (pierderea de apă transepidermală este o problema foarte mare a tenului uscat, al cărui film hidrolipidic este perturbat), unii sunt volatili ÅŸi nu rămân mult timp pe piele. Iar TOÅ¢I siliconii se spală cu un ÅŸampon potrivit tipului de păr propriu


    Celebrii parabeni (pot produce infertilitate si cancer la sani!) -------------------- care sunt sursele acestei afirmaţii? te invit cu drag să parcurgi o serie de 7 articole care discută pe larg despre parabeni şi se va vedea şi cum a inceput nebunia. Dacă vă e frică de parabeni vă rog să nu mâncaţi soia, castraveţi, morcovi, afine. Parabenii sunt foarte naturali şi sunt creaţi de aceste plante (şi nu doar de el) de la mama natură.

    ReplyDelete
  2. Am uitat să pun linkul despre parabeni, Sunt mai mult de 7 articole, merita timpul petrecut cu ele:

    http://personalcaretruth.com/?s=parabens

    ReplyDelete
  3. Draga Simona,

    In primul rand iti multumesc pentru comentariile detaliate, vor fi de folos atat pentru mine cat si pentru restul cititoarelor. Nu am afirmat totusi nici o clipa ca sunt experta, de unele ingrediente stiu de ani de zile ca e bine sa ne ferim si nu cred ca sunt singura de aici care poate afirma acest lucru. Nu inteleg de ce ai un ton atat de "suparat", daca informatiile mele nu sunt corecte, ori sunt incomplete, puteai sa imi transmiti acest lucru si altfel. Nu e nici o suparare :) repet, nu sunt experta insa daca tu vii si imi spui mie ca X ingredient e de fapt benefic, asa sa fie. Eu prefer sa ma feresc de ele, asta e doar alegerea mea.

    Referitor la produsele pe care eu le folosesc in rutina mea, vreau sa aduc si eu urmatoarele completari si in acest punct chiar nu ma mai poti contrazice deoarece efectele pe care EU le vad ASUPRA MEA sunt mai mult decat graitoare si fii sigura ca le voi detalia intr-o postare viitoare, asta ca sa te lamuresc putin si pe tine ca teoria nu e totuna cu practica:
    - bicarbonatul imi face bine momentan, am spus doar ca voi testa tehnica spalarii cu aceasta solutie ca sa vad daca intr-adevar mi se potriveste si pe termen lung;
    - nu ma pricep bine la PH-uri. sapunurile naturale mie imi fac bine momentan atat pentru ten/corp, cat si pentru par; repet, nu sunt singura care foloseste doar sapunuri naturale, iar daca tu vii si imi spui mie ca ele nu-s bune, te rog sa te opresti aici; cu siguranta produsele din comert nu-s mai bune, asa ca nu vad rostul comentariului
    - folosesc cuvantul chimicale referindu-ma la lista lunga care apare pe spatele fiecarui produs; din cate imi amintesc, nu am vazut pe nici un produs bio o lista care sa contina vreunul din aceste ingrediente; permite-mi sa folosesc asadar cuvantul in sens peiorativ, pentru ca inca nu m-ai convins ca-s benefice;
    - vitamina C plus apa - folosesc combinatia de luni de zile, cu pauze sau fara intre aplicari. Stiu ca e o solutie exfolianta si stiu si proportiile de utilizare/combinare. M-am informat indelung asupra acestui ser homemade, si nu, nu ma irita, da, port SPF 30 si da, stiu la cate zile sa fac unul nou si ce termen de "valabilitate" are. Asa ca nu m-ai prins aici :)

    Ceea ce am scris eu in postare reprezinta solutii pe care le folosesc de mai putina sau mai multa vreme. Am citit bloguri intregi despre, de exemplu, spalarea cu bicarbonat, am vazut rezultate, poze before&after si vad efectele asupra parului meu. Trebuie sa intelegi ca fiecare din noi e liber sa decida ce crede el ca e mai bine pentru el, eu prefer sa nu mai arunc banii pe sampoane/masti/serumuri etc pentru ca doar eu stiu cat am tras cu parul ani de zile sa il cresc si sa pot iesi cu el pe strada fara jena ca arata ca naiba.

    Te rog ca pe viitor sa incerci sa nu mai critici fara sa stii despre ce vorbesti, ci sa folosesti un ton placut cum stiu ca poti folosi. Mersi inca o data pentru informatii, daca nu suntem pe aceeasi lungime de unda nu inseamna ca nu putem fi prietene.

    O zi frumoasa iti doresc!

    ReplyDelete
  4. Simona, nu vrei, te rog, daca tot te-ai ostenit sa demontezi miturile astea, sa le pui si intr-un articol la tine pe blog? Ca sa pot sa-l dau si eu mai departe!
    Carmen, eu aici sunt de partea Simonei pentru ca nu cred ca a fost nepoliticoasa. A contrazis niste informatii si ii dau dreptate, pentru ca si eu m-am interesat si m-am documentat. Da, este bine sa ne ferim de anumite ingrediente care se pot dovedi toxice pentru organism, insa la fel de bine anumite extracte naturale sunt iritante pentru ten. Si oricat ai vrea sa te intorci la natura, nu ai cum, spre exemplu, sa suplinesti un produs pentru protectie solara eficient cu ceva natural.
    Eu am ales ce am crezut eu din ambele lumi, adica sa fiu extrem de selectiva cu ingredientele pe care le au produsele pe care iau de pe raft, adica sa aleg cele mai sigure chimicale/imbinare intre chimicale si ingrediente naturale.
    Am avut o perioada in care am vrut sa fac acelasi experiment, foloseam sapun natural si imi facusem singura anumite produse gen lotiune tonica si pe termen lung nu am fost multumita de rezultate. In schimb, cand am trecut la regimul asta foarte "picky" cu ingredientele, indiferent daca sunt chimice sau naturale, am simtit diferenta semnificativa si nu as mai da inapoi.
    Sunt de acord cu tine, esti libera sa incerci ce vrei, insa gandeste-te ca un anumit rau facut s-ar putea sa nu mai poata fi indreptat si e bine sa fii extrem de sigura si documentata pe ceea ce vrei sa incerci pentru a nu-ti parea mai tarziu. Eventual, sa inveti din greselile altora ca sa nu mai sufere si pielea/parul ta/tau, dupa ce au suferit ale lor.

    ReplyDelete
  5. Buna Adina, in ultima parte a articolului mai ales eu am vorbit despre propriile mele rezultate, nu despre ce stiam eu in general. Mie personal imi e bine deocamdata cu sapunuri naturale, cu bicarbonat+otet, cu vitamina C pentru ten, ba chiar vreau sa spun ca tenul meu nu a aratat niciodata in 23 de ani atat de bine ca acum, cand nici nu mai folosesc machiaj. Lucrurile pe care le-am scris nu le-am inventat/descoperit eu. Vorbesc din experienta mea si din ceea ce am vazut la alte persoane. Atat :)
    Referitor la tonul Simonei, nu mi s-a parut jignitor, doar suparat pe mine ca prezint informatii false, asa cum s-a spus. Nici o clipa n-am pretins ca sunt experta, sunt destule articolele care pun la colt ingredientele enumerate de mine. O sa las totusi aceasta parte a articolului in seama expertilor, desi ideea postarii nu era de a ne contrazice, ci de a impartasi informatii. Ada cum obisnuiesc sa fac in postarile mele, doar am impartasit schimbarile din viata mea prin intermediul produselor despre care am vorbit. N-am vrut sa supar pe nimeni si nici sa provoc discutii, daca am gresit asta e, imi asum greseala si invat din ea. Raman la ideea ca fiecare alege ce e potrivit pentru el, fara suparare ori rautate.

    Multumesc pentru vizita si numai bine

    ReplyDelete
  6. Sincer, eu ma supar cand vad astfel de informatii publicate pentru ca am aflat si eu, dupa ce m-am intepat bine, ca nu sunt adevarate. Ai dreptate cand spui ca sunt alegerea ta, dar cand le prezinti pe blog, sunt multe persoane care le iau de bune si nu le mai verifica pentru a-si forma propria idee asupra a ceea ce e bine si rau - un exemplu: eu citisem despre rezultatele bune ale metodei de scrub cu zahar si zeama de lamaie. Regretabila decizie am luat, dar la fel, fata spunea ca i-a facut bine. Mult mai tarziu am inteles ce prostie am facut. De aceea, este dificil sa scrii pe blog astfel de recomandari, pentru ca multe persoane iti urmeaza sfaturile si ai o mare responsabilitate fata de ele. Eu as fi fost mult mai precauta in a-mi exprima entuziasmul si rezultatele. Acum, sper sa nu mi-o iei in nume de rau desi te inteleg daca te superi pe mine.

    ReplyDelete
  7. Draga Adina, iti inteleg punctul de vedere motiv pentru care nu voi mai da curs acestor comentarii, asadar nu voi mai raspunde la ele. Fiind un blog personal, pot sa public ce consider eu de cuviinta, fara suparare sper. Am indemnat doar la bine, nu la rau, nu cred ca merit sa fiu condamnata pentru asta. Totodata nu pot fi tinuta responsabila pentru ceea ce cititorii mei ar lua de bun, fara verificari in prealabil.
    Sper sa ma intelegi si tu si sa nu te superi pe mine, e opinia ta si ti-o respect. Nu sunt singura care foloseste aceste metode asa ca nu mi se pare normal sa va suparati asa pe mine. Din nou, fara suparare, daca nu va convine ce scriu nu sunteti obligate sa ma vizitati ori sa imi scrieti, intentia mea nu e sa supar pe cineva, dar cred ca deja ma repet prea mult.

    Seara faina!

    ReplyDelete
  8. Te inteleg si ti-am zis, nu iti iau in nume de rau supararea.
    Personal, o sa te urmaresc in continuare, ca si pana acum pentru ca rezonam la multe alte capitole.
    Nu am vrut sa insist mai mult decat e cazul, doar ti-am explicat punctul meu de vedere, sper ca nu prea insistent. Nu te-am condamnat insa pentru articol pentru ca da, e un blog personal, si pana la urma, orice decizie luam pentru tenul nostru, ne-o asumam - iar daca cititorii nu verifica o informatie, este o optiune personala.

    ReplyDelete
  9. Alegerile mele sunt pentru piele: sapunuri naturale, mai folosesc din cand in cand geluri de dus, prefer scrubul cu malai decat cel cu sare, cel cu cafea din pacate nu am sursa pentru zat, uleiuri de tot felul, unt de shea si cocos ca atare. Crema de galbenele imi e nelipsita. Pentru ten refuz sa folosesc sapun, produsele de la Bioten ma multumesc cu toate posibilele minusuri daca ar fi studiate de catre specialisti la capitolul ingrediente.
    De parabeni nu fug, am citit materiale care m-au facut sa cred ca sunt in regula, cu cat sunt mai in coada listei e ok. Parfumul tin sa fie lipsa sau spre sfarsitul ingredientelor. Imbatranirea e fireasca, nici o crema nu o sa-mi stearga ridurile formate pana la 30 de ani, natural sau nu, dar imi doresc sa imbatranesc frumos.
    Bicarbonatul si otetul vreau sa-l folosesc cat mai mult in curatenie/gospodarie, ca-i baie, bucatarie. Am incercat pe ten si o voi mai face rarut pentru ca tinde sa usuce tenul.

    ReplyDelete
  10. Și eu am grijă ce produse folosesc și văd că fac alegeri tot mai bune. Cu timpul, ne informăm și reușim :).
    Din păcate, există o parte teribilă a acestei industrii de frumusețe, vorbind de majoritatea firmelor. Aici mă gândesc și la testele făcute pe animale, și la toate toxinele pe care le introduc în produse.
    Este dificil, dar nu imposibil, să le înlăturăm și să ne creăm un stil de viață cât mai sănătos.

    Take care ! :)

    ReplyDelete

Leave me your comment